Wie is Anthea?

Ik houd van het samenwerken in een team. Zorgen voor verbinding en samen werken aan een goed resultaat maakt mij blij. Karaktereigenschappen als enthousiasmeren, snel situaties in kunnen schatten, hands on en creativiteit maken mij tot een goede sparringpartner en (tijdelijke) manager of collega.

Natuurlijk moet ik weten wat de wachtwoorden zijn en waar ik alles kan vinden. Maar met wat simpele instructies en een concrete opdracht ben ik vanaf dag 1 productief en effectief. Dat betekent ook dat ik de eerste dagen veel vragen stel om zo snel mogelijk de opdracht helder te krijgen. Als het einddoel concreet is, dan hoor je mij niet meer… want dan ben ik hard aan de slag met het team!

Zet een STIP, neem een STAP

Hoe vaak gebeurt het dat je een project, een jaarplan of een verandertraject met z’n allen van start gaat, en alle neuzen dezelfde kant op hebt? Vaak kom je er achteraf pas achter dat je toch allemaal net wat andere ideeën had. Het stellen van een gezamenlijk doel werkt motiverend en verhelderend. Als je geen doel stelt, kom je vaak niet effectief in beweging. Samen met mijn collega-ondernemer Marjoleine van Nielen hebben we een spel ontwikkeld: Zet een STIP, neem een STAP. De opzet van het spel is om in 4 etappes te komen tot een heldere formulering van de richting die je samen kiest. Het bestaat uit een reeks opdrachten en vragen die zorgen dat je het doel waar je als team de schouders onder zet goed overdenkt.

 

OGSM - plan op 1 A4

Herken je dat? Je hebt veel tijd gestoken in het maken van een uitgebreid plan. En daar ligt dan het vuistdikke rapport… in de la te verstoffen. OGSM staat voor Objective, Goals, Strategy en Measures en is een plan op 1 A4. Het combineert inhoud met meetbare doelen. Het dwingt je tot keuzes (je kunt tenslotte niet alles kwijt op 1 A4), en geeft helderheid over het vervolg en zet aan tot actie. OGSM is een canvasmodel en beschreven in een managementboek wat al jaren in de top 10 staat. De afgelopen jaren heb ik voor diverse non profit organisaties een OGSM traject begeleid.

Persolog Veerkrachtmodel voor organisaties

Veerkrachtige organisaties zijn gebaseerd op 9 cruciale factoren die door Persolog (de ontwikkelaar van de originele DISC profielen) zijn aangepast en overgenomen van ISO 22316. Elke factor afzonderlijk heeft z’n impact, en tesamen vormen ze zo’n krachtig geheel! Door middel van een vragenlijst onstaat er een beeld hoe de organisatieveerkracht wordt ervaren in de 9 veerkrachtfactoren. Het geeft je als MT een krachtig inzicht zodat je weet aan welke knoppen je moet gaan draaien.

Corporate antropoloog

Net zoals een volk een cultuur heeft, heeft ook elke organisatie een cultuur. Soms duidelijk benoemd (denk aan werkafspraken, missie, visie etc.) . Soms ook onzichtbaar omdat er ongeschreven regels zijn. Als corporate antropoloog kijk ik naar een organisatie en benoem wat niet altijd zichtbaar is. Dit helpt om communicatie te verhelderen, verandertrajecten in te zetten en een beter team te creëren.

DISC-trainer

Wanneer je jezelf en anderen beter leert kennen, ontdek je je eigen kwaliteiten en die van anderen. Je hebt daardoor beter begrip over waar je nu staat en waar je naar toe wilt. Daardoor kun je effectiever werken en effectiever met je team omgaan. Een DISC-profiel maakt zichtbaar waar je voorkeur ligt voor gedrag, wat je communicatiestijl is, hoe je gemotiveerd raakt. Maar ook wat je sterke kanten zijn in communicatie en uiteraard je valkuilen. Als gecertificeerd DISC-trainer kom ik graag langs om te kijken wat er binnen jouw team mogelijk is, bijvoorbeeld tijdens een teamdag.

Lean coach

De Lean-filosofie staat voor continu verbeteren. Ik geloof in de kracht van deze filosofie . Elke stapje in de juiste richting, hoe klein ook, zal impact hebben. Lean is geen doel op zich, maar wel een effectief middel om de doelen van een organisatie te bereiken. Hoe concreter de doelen, hoe succesvoller het Lean-traject. En successen? Die moet je vieren!

Scrummaster

‘Scrummen’ is een manier van agile (‘vlug en lenig’) werken. Een project deel je op in korte ‘sprints’ waarin we steeds samen werken aan een concreet resultaat. Als scrummaster in een projectteam houd ik het proces in de gaten. Ik spreek alle teamleden aan op hun verantwoordelijkheid en begeleid de meetings. Als scrummaster durf ik te zeggen wat ik zie en wat er moet gebeuren. Soms is het ook mensen uitdagen om uit hun eigen denkwereld te stappen.

Download mijn uitgebreide Curriculum Vitae

Meer weten over wat ik doe? Volg mij op social media!